Koreczki śledziowe
Składniki:
200g śledzi a la Matias
3 ogórki konserwowe
1 czerwona papryka
100g żółtego sera
Opcjonalnie: pomidorki koktajlowe, gruszka marynowana, oliwki, grzybki marynowane, ser feta, winogrono, ogórek świeży.
Przygotowanie:
- Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie, aby straciły nadmierną zawartość soli, osuszyć i pokroić w paski.
- Paprykę pokroić w kostkę, ser żółty w mniejsze paseczki, ogórek w paski, pomidorki pozostawić w całości lub przekroić na pół
- Spiąć wykałaczką w kolejności: śledź, ser żółty, papryczka lub pomidor. Pozostałe zestawy według uznania i własnej inwencji twórczej.
Sposób podania:
Koreczki podajemy na talerzu udekorowanym sałatą. Ciekawszą formą jest wbicie koreczków w owiniętą folią aluminiową kapustę. (zdjęcie poniżej)