Koreczki śledziowe

Składniki:

200g śledzi a la Matias

3 ogórki konserwowe

1 czerwona papryka

100g żółtego sera

Opcjonalnie: pomidorki koktajlowe, gruszka marynowana, oliwki, grzybki marynowane, ser feta, winogrono, ogórek świeży.

Przygotowanie:

  1. Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie, aby straciły nadmierną zawartość soli, osuszyć i pokroić w paski.
  2. Paprykę pokroić w kostkę, ser żółty w mniejsze paseczki, ogórek w paski, pomidorki pozostawić w całości lub przekroić na pół
  3. Spiąć wykałaczką w kolejności: śledź, ser żółty, papryczka lub pomidor. Pozostałe zestawy według uznania i własnej inwencji twórczej.

Sposób podania:

Koreczki podajemy na talerzu udekorowanym sałatą. Ciekawszą formą jest wbicie koreczków w owiniętą folią aluminiową kapustę. (zdjęcie poniżej)

koreczki sledziowe

Skip to content