Pulpety drobiowe ze szpinakiem

Składniki:

1 kg mięsa mielonego drobiowego

? kg ugotowanego szpinaku (liście)

1 cebula pokrojona w drobną kostkę

2 ząbki czosnku

2 jajka

4 łyżki płatków jaglanych

sól, pieprz, tymianek

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone, ugotowane i odciśnięte liście szpinaku, cebulę, przeciśnięty czosnek, jajka, płatki jaglane i przyprawy dobrze wymieszać i odstawić na kilka minut. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka dodać więcej płatków jaglanych.
  2. Uformować niewielkie kulki ? z podanej ilości wychodzą 22 sztuki ? i rozłożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.
  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wstawić pulpety i pic 20-25 minut. Po upieczeniu poczekać aż wystygną.

Sposób podania:

Pulpety podajemy z dowolnymi dodatkami: ryż, kasze (gryczana, jaglana, Kus-kus), komosa ryżowa, ziemniaki i surówki. Można je jeść jako danie główne lub dodatek czy przystawkę.

pulpety

Skip to content