Pulpety drobiowe ze szpinakiem
Składniki:
1 kg mięsa mielonego drobiowego
? kg ugotowanego szpinaku (liście)
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku
2 jajka
4 łyżki płatków jaglanych
sól, pieprz, tymianek
Przygotowanie:
- Mięso mielone, ugotowane i odciśnięte liście szpinaku, cebulę, przeciśnięty czosnek, jajka, płatki jaglane i przyprawy dobrze wymieszać i odstawić na kilka minut. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka dodać więcej płatków jaglanych.
- Uformować niewielkie kulki ? z podanej ilości wychodzą 22 sztuki ? i rozłożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wstawić pulpety i pic 20-25 minut. Po upieczeniu poczekać aż wystygną.
Sposób podania:
Pulpety podajemy z dowolnymi dodatkami: ryż, kasze (gryczana, jaglana, Kus-kus), komosa ryżowa, ziemniaki i surówki. Można je jeść jako danie główne lub dodatek czy przystawkę.