Pasta z zielonego groszku z miętą
Składniki:
450 g mrożonego groszku / 3 szklanki mrożonego groszku (nie można zamienić na konserwowy!)
1 cytryna
1 łyżka posiekanej mięty (świeża) lub ? łyżki mięty suszonej
2 ząbki czosnku, posiekane
1/4 szklanki zgrzebnie posiekanego koperku
1/4 szklanki oliwy
sól i pieprz
Przygotowanie:
- W niedużym rondelku zagotować osoloną wodę do ugotowania groszku, wsypać zamrożony groszek i poczekać, aż woda zacznie znowu wrzeć. Gotować 5 minut od momentu wrzenia, następnie błyskawicznie odcedzić groszek i przelać lodowatą wodą ? dzięki temu groszek zachowa piękny, zielony kolor.
- Cytrynę wyparzyć, otrzeć skórkę z połowy cytryny. Następnie przekroić i wycisnąć z niej sok.
- Groszek połączyć ze skórką z cytryny, sokiem z cytryny, koperkiem, czosnkiem, miętą, oliwą i zmiksować blenderem na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Sposób podania:
Można serwować od razu, dobrze smakuje na każdym pieczywie i jako DIP z selerem naciowym. Polecam szczególnie sposób podania prezentowany poniżej. Wrzucamy tortillę i podgrzewamy na suchej patelni po 1 minucie z każdej strony. Smarujemy placek tortilli pastą z zielonego groszku 3-5 milimetrową warstwą. Zawijamy placek, uzupełniamy brzegi pastą, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na godzinę lub dłużej. Po wyjęciu kroimy po skosie i podajemy. Smacznego!
Pasta sprawdzona, jest przepyszna!!! Przepis zaczerpnięty z książki ?Jadłonomia? Marty Dymek
Na zdjęciu tortille wypełnione pastą z zielonego groszku, serkiem chrzanowym, pasztecikiem sojowym pomidorowym i papryką.
Wykonała i poleca – Dorota Gulbas , pedagog