Pasta z zielonego groszku z miętą

Pasta z groszku

Składniki:

450 g mrożonego groszku / 3 szklanki mrożonego groszku (nie można zamienić na konserwowy!)
1 cytryna

1 łyżka posiekanej mięty (świeża) lub ? łyżki mięty suszonej
2 ząbki czosnku, posiekane
1/4 szklanki zgrzebnie posiekanego koperku
1/4 szklanki oliwy
sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W nie­du­żym ron­del­ku za­go­to­wać oso­lo­ną wodę do ugo­to­wa­nia grosz­ku, wsy­pać za­mro­żo­ny gro­szek i po­cze­kać, aż woda za­cznie znowu wrzeć. Go­to­wać 5 minut od mo­men­tu wrze­nia, na­stęp­nie bły­ska­wicz­nie od­ce­dzić gro­szek i prze­lać lo­do­wa­tą wodą ? dzię­ki temu gro­szek za­cho­wa pięk­ny, zie­lo­ny kolor.
  2. Cy­try­nę wy­pa­rzyć, otrzeć skór­kę z po­ło­wy cy­try­ny. Na­stęp­nie prze­kro­ić i wy­ci­snąć z niej sok.
  3. Gro­szek po­łą­czyć ze skór­ką z cy­try­ny, so­kiem z cy­try­ny, ko­per­kiem, czosn­kiem, miętą, oliwą i zmik­so­wać blen­de­rem na gład­ką pastę. Do­pra­wić solą i pie­przem do smaku.

Sposób podania:

Można ser­wo­wać od razu, do­brze sma­ku­je na każ­dym pie­czy­wie i jako DIP z selerem naciowym. Polecam szczególnie sposób podania prezentowany poniżej. Wrzucamy tortillę i podgrzewamy na suchej patelni po 1 minucie z każdej strony. Smarujemy placek tortilli pastą z zielonego groszku 3-5 milimetrową warstwą. Zawijamy placek, uzupełniamy brzegi pastą, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na godzinę lub dłużej. Po wyjęciu kroimy po skosie i podajemy. Smacznego!

pasta z groszku

Pasta sprawdzona, jest przepyszna!!! Przepis zaczerpnięty z książki ?Jadłonomia? Marty Dymek

Na zdjęciu tortille wypełnione pastą z zielonego groszku, serkiem chrzanowym, pasztecikiem sojowym pomidorowym i papryką.

Wykonała i poleca – Dorota Gulbas , pedagog

Skip to content