Lekka sałatka z tuńczykiem
Składniki:
1 sałata rzymska (może być inna krucha)
2 świeże ogórki
1 ogórek kiszony
1 mała cebulka
1 puszka tuńczyka w oleju
100g sera bałkańskiego (zamiennie feta)
ocet winny (3 łyżki)
koper lub inne ulubione świeże zioła
pieprz
Przygotowanie:
- Sałatę porwać na drobne kawałki, ogórki świeże obrać i pokroić w niezbyt drobną kostkę, ogórek kiszony i cebulę pokroić w drobną kostkę ? składniki wrzucić do miski.
- Do pokrojonych warzyw dorzucić rozkruszony ser, tuńczyka wraz z olejem.
- Całość posypać pieprzem i polać octem winnym, wymieszać i posypać posiekanymi ziołami (koper). Nie dodaję już soli ponieważ zawiera ją ser i ogórki kiszone.
Sposób podania:
Sałatka sama smakuje doskonale. Jest prosta w wykonaniu i pożywna. Polecam na śniadania, kolacje lub przyjęcia.
D.Gulbas