Lekka sałatka z tuńczykiem

CAM00797_s

Składniki:

1 sałata rzymska (może być inna krucha)

2 świeże ogórki

1 ogórek kiszony

1 mała cebulka

1 puszka tuńczyka w oleju

100g sera bałkańskiego (zamiennie feta)

ocet winny (3 łyżki)

koper lub inne ulubione świeże zioła

pieprz

Przygotowanie:

  1. Sałatę porwać na drobne kawałki, ogórki świeże obrać i pokroić w niezbyt drobną kostkę, ogórek kiszony i cebulę pokroić w drobną kostkę ? składniki wrzucić do miski.
  2. Do pokrojonych warzyw dorzucić rozkruszony ser, tuńczyka wraz z olejem.
  3. Całość posypać pieprzem i polać octem winnym, wymieszać i posypać posiekanymi ziołami (koper). Nie dodaję już soli ponieważ zawiera ją ser i ogórki kiszone.

Sposób podania:

Sałatka sama smakuje doskonale. Jest prosta w wykonaniu i pożywna. Polecam na śniadania, kolacje lub przyjęcia.

D.Gulbas

Skip to content