Doskonały pasztet z ciecierzycy
3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 duże przesmażone na oleju cebule
6 łyżek oleju z pestek winogron
5 goździków, 5 ziarenek ziela angielskich, 1 duży liść laurowy
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki żurawiny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Rozgrzać olej (3 łyżki) na patelni, dorzucić goździki, ziele angielskie i liść laurowy a następnie pokrojone w kostkę cebule. Smażyć cebulę do miękkości aż będzie szklista. Wyjąć przyprawy
i wystudzić cebulę. - Ugotowaną ciecierzycę i kaszę wrzucić do pojemnika, w którym będziemy miksować wszystkie składniki, dodać cebulę, pozostały olej, sos sojowy, sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej. Całość zmiksować na jednolitą masę. Dorzucić żurawinę
i wymieszać całość. - Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wysmarować olejem i posypać płatkami owsianymi, przełożyć przygotowaną masę i wyrównać. Wstawić blachę do piekarnika i piec 50 minut. Po upieczeniu zostawić do całkowitego wystygnięcia!!! (najlepiej na całą noc).
Sposób podania:
Pasztety podajemy z dowolnym pieczywem (chrupkie, wieloziarniste itp.) Można go jeść jako dodatek do sałatek czy przystawkę.
D.G.