Rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego „Śniadanie Piłsudskiego”

Dorota Gulbas, pedagog

W dniu 3 czerwca 2017 roku nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego „Śniadanie Piłsudskiego”, organizowanego w ramach obchodów 95-lecia szkoły.

W konkursie uczestniczyło 18 potraw przygotowanych przez 20 uczestników – uczniów i nauczycieli naszej placówki. Zdaniem Komisji wszystkie potrawy były zgodne tematycznie z założeniami konkursu, bardzo smaczne i atrakcyjnie podane. Ze względu na dużą oryginalność potraw i trudność w dokonaniu porównań między nimi – każda z potraw była doskonała w swoim rodzaju – przyznano 3 równorzędne nagrody główne. Otrzymały je następujące uczestniczki: Aleksandra Jóźwiak za wykonanie „Kurczaka faszerowanego”, Aneta Pruk i Elżbieta Kaczyk za wykonanie „Mini-gołąbków” oraz Anna Sujka i Laura Koch za „Pieczeń”. Dodatkowo Komisja wyróżniła następujące potrawy: „Złote śniadanie” pani Agaty Kostrzewy, „Wschodnie kluchy” pań Anny Kamińskiej i Magdaleny Grzelkowskiej, „Śledziową ucztę leśną” pani Judyty Piątkowskiej, „Ziemniaczaną babę Piłsudskiego” pani Iwony Latoszewskiej, „Kotleciki jajeczne” Elizy Stefanowskiej i Klaudii Kani oraz „Ziołowe udka” Wiktorii Kończak i Aleksandry Wójt.

Serdecznie gratulujemy wszystkim zwycięzcom za pomysłowość i perfekcyjne wykonanie dań konkursowych. Ich smak docenili również uczestnicy jubileuszu 95-lecia szkoły goszczący w tym dniu w naszej placówce.

Poniżej galeria zdjęć potraw uczestniczących w konkursie.

„Kurczak faszerowany”

„Kurczak faszerowany”

 

„Mini-gołąbki”

„Mini-gołąbki”

 

„Pieczeń”

„Pieczeń”

 

„Złote śniadanie”

„Złote śniadanie”

 

„Wschodnie kluchy”

„Wschodnie kluchy”

 

„Śledziowa uczta leśna”

„Śledziowa uczta leśna”

 

„Ziemniaczana baba Piłsudskiego”

„Ziemniaczana baba Piłsudskiego”

 

„Kotleciki jajeczne”

„Kotleciki jajeczne”

 

„Ziołowe udka”

„Ziołowe udka”

 

„Pasztet w słoju”

„Pasztet w słoju”

 

„Ziemniaczki pieczone”

„Ziemniaczki pieczone”

 

„Kotleciki Marszałka”

„Kotleciki Marszałka”

 

„Sałatka z fasolką”

„Sałatka z fasolką”

 

„Jajecznica Piłsudskiego”

„Jajecznica Piłsudskiego”

 

„Sałatka z kalafiorem”

„Sałatka z kalafiorem”

 

„Wiejskie klimaty”

„Wiejskie klimaty”

 

„Ikra” potrawa warzywna

„Ikra” potrawa warzywna

 

„Wiejskie jaja”

„Wiejskie jaja”

 

„Rogaliki”

„Rogaliki”

 

„Kiełbaski w szlafroczkach”

„Kiełbaski w szlafroczkach”

Konkurs kulinarny „Śniadanie Piłsudskiego” – stół konkursowy.

Konkurs kulinarny „Śniadanie Piłsudskiego” – stół konkursowy.