Konkurs kulinarny dla uczniów i nauczycieli „Śniadanie Piłsudskiego”.

W związku z obchodami 95-lecia szkoły, zapraszamy wszystkich uczniów i nauczycieli do udziału w ogólnoszkolnym konkursie, który pozwoli nam zatrzymać się na chwilę i wspomnieć Marszałka Piłsudskiego, przybliży nam tradycje kuchni polskiej okresu międzywojennego, skłoni do refleksji na temat naszych zwyczajów żywieniowych i pozwoli rozwinąć umiejętności kulinarne.

Liczymy na to, że nuta rywalizacji między nauczycielami a uczniami podkręci smak konkursowych potraw.

W tym konkursie ważne są jedynie kompetencje kulinarne uczestników i chęć ich ujawnienia na forum szkoły.

Wszyscy chętni do udziału w konkursie winni zapoznać się z zasadami zawartymi w Regulaminie.

Dorota Gulbas, pedagog
Koordynator Konkursu

Poniżej regulamin konkursu!

Zdjęcie źródło: http://szablonykatemac.blox.pl/tagi_b/3265/Kulinarnie.html

Regulamin konkursu kulinarnego „Śniadanie Piłsudskiego”.

  1. Konkurs zostanie zorganizowany zgodnie z projektem obchodów 95-lecia szkoły „Tradycja – współczesność – przyszłość” w drugim semestrze roku szkolnego 2016/2017.
  2. Konkurs jest nieobowiązkowy, mogą w nim brać udział uczniowie ZSZ nr 1 oraz nauczyciele pracujący w szkole.
  3. Cele konkursu to:
    – przybliżenie tradycji kulinarnych Polski okresu dwudziestolecia międzywojennego
    – kształcenie umiejętności kulinarnych – przygotowania i podania potraw
    – wdrażanie do analizy produktów i potraw, które spożywamy, wyrabianie nawyków żywieniowych
    – promowanie zdrowego stylu życia – bez Fast foods
    – angażowanie uczniów w życie szkoły
  4. Ze względów organizacyjnych, udział w konkursie należy zgłosić do dnia 30 kwietnia 2017r. do jednego z organizatorów: Pawła Kudelskiego, Sylwii Szymaniak, Doroty Gulbas lub Joanny Korwek podając swoje imię i nazwisko, klasę (dotyczy ucznia) oraz rodzaj potrawy.
  5. Potrawy należy przygotować samodzielnie lub w zespole dwuosobowym
    w domu, zgodnie z założeniami konkursu.
    Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 3 czerwca 2017r. w DNIU ABSOLWENTA.
    W tym terminie (3 CZERWCA 2017r.) należy przynieść do szkoły na godzinę 10.00 przygotowaną potrawę wraz z przepisem jej przygotowania. Każdej potrawie zostanie nadany numer i zostanie sfotografowana. Najciekawsze przepisy wraz ze zdjęciami i danymi autora zostaną opublikowane na stronie internetowej szkoły.
  6. Założenia konkursu. Potrawy biorące udział w konkursie winny mieć charakter typowy dla kuchni okresu międzywojennego (lata 20 i 30 XX wieku). Mogą to być różnego rodzaju pieczywa, potrawy mięsne (pieczenie, wędliny, pasztety itp.) sery, konfitury, leguminy, potrawy z ryb, dania jarskie, warzywa faszerowane, sałatki, ciasta i ciasteczka.
  7. W zależności od ilości i rodzajów zgłaszanych potraw możliwe jest wprowadzenie kategoryzacji np. kategoria ciasta, sałatki, potrawy mięsne, potrawy rybne, warzywa.
  8. Oceny potraw dokona Komisja w składzie: Wiceprezydent Miasta Skierniewice Jarosław Chęcielewski, Dyrektor szkoły Waldemar Janus (przewodniczący), Paweł Kudelski, Dorota Gulbas, Sylwia Szymaniak, Joanna Korwek.
    Ocena będzie dokonywana wg określonych kryteriów:
    – potrawa najbliższa okresowi dwudziestolecia międzywojennego (0-3)
    – smak potrawy (0-3)
    – wygląd, oryginalność podania (0-3)
    Każdy z członków komisji ma prawo przyznać potrawie od 0 do 3 punktów w poszczególnych kategoriach.
    Ogłoszenie wyników nastąpi o godzinie 11.30 w dniu 3 czerwca 2017r. oraz zostanie opublikowane na stronie internetowej szkoły. Wręczenie nagród nastąpi 7 czerwca 2017r.
  9. Wyróżnione nagrodami zostaną trzy potrawy, które uzyskają największą ilość punktów. W przypadku uzyskania przez potrawy takiej samej ilości punktów głoś decydujący ma przewodniczący Komisji.
  10. Zalecana literatura, dotycząca kulinariów okresu międzywojennego: Maja Łozińska „Smaki Dwudziestolecia. Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety’, Agnieszka Jeż-Kaflik „Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano. 100 najlepszych przepisów.”

Koordynator projektu: D. Gulbas