Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami w sosie pomidorowym

gołąbki

Składniki:

Kapusta faszerowana:

8 blanszowanych liści kapusty

Farsz:

2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
30 dag przesmażonych pieczarek (starte na tarce o grubych oczkach)
1 cebula pokrojona w kostkę i przesmażona wraz z cebulą
20 dag białego, chudego sera
2 jajka
pęczek pietruszki + garść dowolnych świeżych ziół (u mnie szałwia, majeranek, tymianek)
sól, pieprz, papryka

Sos pomidorowy:

0,5 kg świeżych pozbawionych skóry pomidorów zamiennie: przecier pomidorowy w kartonie lub pomidory z puszki
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
świeże zioła: oregano, bazylia (jak nie ma świeżych mogą być suszone)
sól, pieprz
olej z pestek winogron do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kapustę wrzucić do wrzątku i ?rozebrać? z liści. Duże liście wypełnić farszem.
  2. Farsz: kaszę połączyć z przesmażoną (pokrojoną w kostkę) cebulą, przesmażonymi pieczarkami, serem, ziołami i jajami. Dodać przyprawy i dobrze wymieszać
    a następnie napełnić farszem przygotowane liście kapusty.
  3. Małymi listami kapusty wyłożyć dno rondla, w którym będziecie gotować gołąbki. Następni położyć na nich przygotowane gołąbki.
  4. Przygotować sos pomidorowy: na patelni rozgrzać olej , na którym należy przesmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Do przeszklonej cebuli dodajemy pokrojone pomidory ( świeże, z puszki lub przecier pomidorowy z kartonu) i chwilę gotujemy. Dolewamy szklankę wody, sól, pieprz, miód a na końcu posiekane zioła.
  5. Sosem zalewamy przygotowane wcześniej, ułożone w rondlu gołąbki i gotujemy ok. 1 – 1,5 godziny (do miękkości).

Sposób podania:

Gołąbki podajemy z dowolnym dodatkiem, który lubimy np. ziemniakami. Dla mnie najlepsze są podane same, bez dodatków.
D.G.

Skip to content